Logo van landelijke meubelwinkel Moederzz

SCHILDEREN VAN HET MEUBEL

Geplaatst op

Nadat alle voorbereidingen zijn gedaan zoals het schuren en schoonmaken, kun je starten met het leukste van alles, namelijk het schilderen!

Allereerst wil ik jullie adviseren om hiervoor een goede kwaliteit kwast te gebruiken, voor grotere oppervlakken gebruik ik meestal een grote ronde kwast van het merk Staalmeester bijvoorbeeld. Voor deze klepbank heb ik mijn geliefde ronde kwast gebruikt die ik al een tijdje heb. Deze kwast was niet goedkoop maar het is wel de fijne kwast waar ik mee werk. Dit is al een oudere kwast, doordat ik zuinig ben op mijn kwasten en ze goed uitspoel, gaan ze echt lang mee.

TIP:

Kies echt voor kwaliteit kwasten om een mooi eindresultaat te krijgen, het is zo zonde wanneer je klaar bent met schilderen en het er niet zo mooi uitziet als je had gehoopt, je kunt dit voorkomen door echt voor kwaliteit te gaan!

Ik was de kwasten altijd grondig uit na gebruik en laat ze hangend drogen zodat er geen water in blijft staan, dit ivm. roestvorming. Daardoor kan ik ze erg lang blijven gebruiken en blijft de kwaliteit van de kwast ook goed. Als ik op 1 dag 2 lagen op het meubel wil zetten, dan wikkel ik ze tussen het gebruik in een stuk aluminiumfolie. Ga ik pas de volgende dag de 2e laag erop zetten, spoel ik de kwast altijd uit. Met name als je verf op krijtbasis gebruikt, willen de kwasten nog wel eens vollopen met verf en hierdoor snel hard worden. Om zo min mogelijk kwaststrepen te zien op het eindresultaat, was ik ze uit zodat de haren van de kwast soepel blijven! Dit kan met kwastenzeep maar ook met een goed afwasmiddel, wel erg goed uitspoelen!

Er is nog een techniek om zo min mogelijk kwaststrepen te krijgen op je meubel….

█ Als je start met schilderen, roer de verf altijd goed door! Zo voorkom je kleurverschil doordat de pigmenten goed gemengd zijn.

█ Maak de kwast altijd even nat voordat je begint en sla deze goed uit, zo kan de kwast de verf beter opnemen, tijdens het schilderen spuit ik de kwast ook regelmatig vochtig, je merkt dan dat de verf veel soepeler blijft lopen. Ik gebruik hiervoor een spraybottle.

█ Dip de kwast in de verf maar niet de hele kwast, dit is niet nodig, zie foto! Strijk daarna de kwast af in de verfpot, hoe meer dikke verf je op je meubel zet, hoe meer streepvorming!

Onjuist

Juist

█ Zet de kwast nooit rechtop het meubel maar strijk met de kwast plat, zie bijgevoegde foto’s, hierdoor voorkom je streepvorming en vloeit de verf soepel.

Onjuist

Juist

█ Ga voorzichtig met de kwast over het meubel totdat de laag er goed opzit, het zal al redelijk dekkend zijn maar je kunt er nog strepen van het meubel doorheen zien, het oude hout of misschien de vorige kleur, dit is niet erg. Er komt nog een 2e laag over dus dat komt goed. Ga niet daarna nog eens over de stukken die je al geschilderd hebt, daardoor kun je ook strepen in de verf krijgen. Laat de verf drogen voordat je de 2e laag erop zet. Tussen de lagen door minimaal 2 uur laten drogen, dit hangt ook van de omgevingstemperatuur af.

Ik hoop dat ik jullie hiermee een beetje op weg heb geholpen, mocht je toch nog vragen hebben, stel ze gerust of kom naar de winkel en ik help je graag met antwoorden op al je vragen!

In mijn volgende blog zie je het eindresultaat van de klepbank waar ik mee bezig ben geweest voor deze blogs en geef ik nog meer uitleg over de verf Fusion Mineral Paint.