Logo van landelijke meubelwinkel Moederzz

Schuren en schoonmaken van een meubel

Geplaatst op

Schuren en schoonmaken van een meubel voor het schilderen

Er wordt vaak gezegd dat wanneer je met een krijtachtige verf werkt, je niet hoeft te schuren voor het schilderen. Dat kan maar ik kies ervoor om altijd eerst licht te schuren.

Waarom? Omdat de ervaring mij heeft geleerd dat de verf op de lange termijn veel beter blijft zitten en mooier blijft, door dat lichtjes schuren vooraf, hecht de verf nu eenmaal beter.

Met deze klepbank ben ik nog geen half uur bezig geweest met schuren, het is een antieke bank met veel oneffenheden en dat vind ik wel mooi dus ik hoef hier geen gaatjes te plamuren vooraf. Dat halfuurtje extra schuurwerk levert heel veel op en het maakt het schilderen zoveel makkelijker!

Op deze foto zie je dat ik met korrel 120 alles lichtjes heb geschuurd, ik ga er met mijn hand overheen en als ik geen bobbeltjes oid meer voel, is het goed. Wil ik veel meer verf eraf dan pak ik korrel 80 maar dat is hier niet nodig.

Eigenlijk had ik dit voor de carnaval moeten doen, had ik als smurf verkleed kunnen gaan!

Zoals je misschien op de foto ziet, heb ik eerst de randjes van de voorzijde van de klepbank geschuurd en daarna het voorstuk. Ik vind het zelf prettig om altijd vlak te kunnen schuren dus ik heb hem eerst rechtop gehad voor de randjes en daarna plat gelegd voor het grote oppervlak aan de voorzijde.

Voordeel hiervan is dat je zo niet veel druk op het schuurapparaat hoeft te geven, dat is NOOIT goed, laat het apparaat het werk doen en begeleid alleen hierin, ERG BELANGRIJK WANT JE APPARAAT GAAT ZO VEEL LANGER MEE!

Na het schuren verwijder je eerst het stof van het meubel, nu heb ik omdat ik veel schuur, een industriële stofzuiger die ik kan gebruiken.

Met stof Stofvrij en klaar om te schilderen

TIP!!

De meeste van ons (ik ook eerst hoor) hebben geen industriële stofzuiger, wat ik adviseer is om NIET je huis stofzuiger te gebruiken, ik heb in het verleden al meerdere stofzuigers opgeblazen hierdoor. Deze zijn niet bestand tegen hele fijne stofdeeltjes zoals schuurafval! Gebruik een handveger en blik om het ergste stof te verwijderen.

Heb je het ergste stof verwijderd, reinig het meubel dan met een vetoplosser, dit kan van alles zijn St. Marc, Dusty of iets anders. DAARNA ALTIJD SCHOONMAKEN MET SCHOON WATER ZODAT ER GEEN VETOPLOSSER OP HET MEUBEL ACHTERBLIJFT!

Is dit wel het geval dan zal de verf niet goed gaan hechten!

Hopelijk heb je iets aan mijn verhaal hier, nu ben je klaar om daadwerkelijk te gaan schilderen maar daar vertel ik over in mijn volgende blog.

Meer
berichten